Et slips er bare et slips: Har ingen mand nogensinde sagt. I hvert fald ikke nogen mand med bare en smule sans for mode og en interesse i at fremstå præsentabel.
Det er efterhånden gået op for mig, at det er en videnskab at finde det rette slips. Skal det være bredt eller smalt? Ensfarvet eller flerfarvet? Skal det være prydet med striber, tern, prikker eller ingenting? Hvis du er i tvivl om disse ting, skal du læse denne guide.
Og når du så har fundet det rette slips, skal du også til at bakse med at binde den flotte og rigtige slipseknude vælge den rette slipsenål and what not.
For at komme en smule af den store mængde tvivl til undsætning har jeg valgt at skrive denne guide til slips – sådan helt generelt set.
Hvad er et bredt slips?
Slips findes som bekendt i alverdens former, farver og størrelser. Først og fremmest må vi skelne mellem de brede slips og de smalle slips. Traditionelt set bruger vi et bredt slips til mere fornemme og vigtige begivenheder.
Hvis du f.eks. skal deltage i et bryllup, en fin reception eller lignende begivenhed, kan det være en god idé med et bredt slips.
Men hvad så med de smalle modeller, hvornår bruger vi dem?
Hvad er et smalt slips?
I sagens natur kan du også sagtens vælge at bære et smalt slips til ovenstående eksempler. Smalle slips er dog, efter min mening, lidt mere casual og passer måske mere til den unge businesstype, som har god fart på karrieren og gerne vil se lidt smart ud – og med god grund.
Det brede slips er måske en kende mere konservativt end det smalle slips, hvilket også er med til at give de smalle modeller et mere ungdommeligt og frisk pust.
Lær de uskrevne regler for valg af slips
Når du skal vælge dit slips, skal du også tage stilling til valg af farve, og om det eventuelt skal være mønstret eller ej. Hvis du er helt på herrens mark, findes der heldigvis en håndfuld tommelfingerråd, som jeg vil dele med dig her.
Ensfarvet slips Et ensfarvet slips passer stort set til alle outfits. Du kan både bruge et ensfarvet slips sammen med en mønstret skjorte, men du kan bestemt også bruge det sammen med en ensfarvet skjorte – endda en skjorte i samme farve som selve slipset.
Mønstret slips Vælger du et mønstret slips som dit næste, skal du være opmærksom på, at det sagtens kan fungere til de fleste outfits, men du skal alligevel træde varsomt. Vælger du f.eks. et stribet slips, så ser det håbløst ud sammen med en ternet skjorte og vice versa. Du kan dog godt bruge et stribet slips sammen med en ensfarvet eller stribet skjorte, og på samme måde et ternet slips sammen med en ensfarvet skjorte eller en ternet skjorte.
Disse regler er selvfølgelig kun vejledende, og du bestemmer i sidste ende helt selv og heldigvis for det. Du skal dog passe på, at du ikke kommer til at kombinere for mange blandede bolsjer, da det hurtigt kan komme til at se lidt cirkusagtigt ud.
Vælg en passende slipsenål
Når du har valgt det helt rigtige slips, er det tid til at overveje, om du vil supplere med en slipsenål. En slipsenål er en lille slags klemme, som holder den forreste og bagerste del af slipset sammen. Slipsenålen påsættes ca. på midten eller lidt over midten af slipset. Jeg bruger aldrig selv en slipsenål, da det minder mig for meget om halvtykke forretningsfolk, som bruger dem til at vise, hvilken virksomhed de kommer fra.
Men er en slipsenål så bare en slipsenål? Desværre, nej. Slipsenåle fås i næsten lige så mange variationer som selve slipsene. De fås som store, små, smalle og brede. Du får dem i guld, sølv, sort og regnbuefarvet.
Der er med andre ord rigtig mange at vælge imellem – også rent prismæssigt. Du kan dog heldigvis findes nogle rigtig pæne og stilede slipsenåle for under en hundredekrone i diverse danske webshops efterhånden.
Hvis du går op i, at nålen skal være af et bestemt mærke, så kan du imidlertid godt risikere at skulle slippe op til flere hundrede kroner for den.
Går der kludder i knuderne? Tre forskellige slipseknuder
Slipseknuder er en videnskab i sig selv, men heldigvis behøver du ikke en Ph.d. i slips for at mestre de mest basale af slagsen.
Der findes et utal af forskellige slipseknuder, og nogle passer til helt konkrete begivenheder, mens andre er mere all-around. Herunder kan du læse mere om tre af de mest gængse og populære slipseknuder. Du finder hurtigt frem til videoer på f.eks. YouTube, som viser dig, hvordan du binder de forskellige knuder.
Four-in-hand slipseknude
Four-in-hand er en af de mest nemme knuder at binde, og den passer godt til stort set alle outfits. Knuden er dog relativ smal og lang, og derfor egner den sig mest til skjorter uden alt for meget spread på kraven.
Four-in-hand slipseknuden bliver typisk lidt asymmetrisk, hvilket skaber et fedt look efter min mening. Bind i øvrigt gerne slipseknuden så du skaber en dimple under knuden.
Windsor slipseknude
Windsor-knuden er en kende mere konservativ i sit udseende, og egner sig allerbedst til skjorter, hvor kraven har meget spread eller cut-away. Det skyldes, at Windsor-slipseknuden i sig selv er meget bred og har en trekantet form.
Derudover egner Windsor-knuden sig bedst til lidt smallere slips, og hvis du skal være ekstra detaljeret i dit udvalg af slipseknuder, passer den også bedst til dig, som har et lidt større ansigt, da knuden i sig selv er bred.
Pratt Shelby slipseknude
Den tredje og sidste knude på listen er en Pratt Shelby-slipseknude. Denne knude er relativ lille og smal, og egner sig derfor eminent til skjorter med button-down krave. Den kan dog også sagtens bruge mere alsidigt til både almindelige kraver og kraver med meget spread.
Smid en kommentar hvis du ikke fik svar på dit slipse spørgsmål, eller hvis du har gode tips og tricks til valg af slips, hvordan man binder den flotteste slipseknude og lignende.
Hvor langt ned skal slipset gå? Bæltekant? Navle? Midt imellem
Jeg vil altid vælge at have slipset på til bæltekanten, når du står op. Kun så det lige rammer det øverste af bæltekanten, ellers bliver det meget langt.